Državna matura iz matematike je PRELAGANA vratite prijemene ispite na tehničke fakultete i PMF što prije !
ili uvedite A, B, C razinu iz matematike
Nažalost državna matura iz matematike je prelagana , niža razina je toliko lagana da nitko nebi smio uopće pasti.
A svi oni koji ipak padnu test na nižoj razini morali bi se zapitati što su oni uopće naučili u četiri godine svog školovanja i da li je sa njihovom inteligencijom sve u redu ?
22% bodova se može sakupiti na pogađanje i zaokruživanje ponuđenih odgovora ! Naravno i upotrebom "pametnog" kalkulator koji je dozvoljen na ispitu. ( sa njim se može rješiti barem 10% zadataka ... samo ih treba točno unijeti u kalkulator...)
-
Viša razine je opet prelagana i nikako ne može donijeti dovoljnu prednost učenicima sa večim znajem i slabijim ocjenama koje su zaradili u težim ili "elitnim" srednjim školama.
Na primjer u Zagrebu učenici iz MIOC-a , "Tesle" , "Ruđera" , pete i desete gimnazije ... definitivno imaju veliko znanje i slabe ocjene i na ovako postavljenoj prelaganoj maturi iz matematike ( viša razina ) ne mogu nadoknaditi prednost koju su stekli ostali učenici iz škola koje imaju blaže kriterije. ( dakle imaju bolje ocjene i lošije znanje ...)
Jedno od rješenja je vračanje prijemnih ispita iz matematike na sve tehničke fakultete, PMF i srodne fakultete.
  -
Prema ovoj situaciji koju sada imamo više se ne isplati upisivati "jače" ili teže gimnazije ili tehničke škole jer se
NE MOŽETE kasnije upisati na fakultet ... prestigne vas ekipa iz "lakših" škola koja sakupi nedostižnu količinu bodova ...
-
  Kako rješiti ovaj problem:
ili se mora uvesti A, B i C razina državne mature iz matematike ( dakel još jedan viši nivo ...)
ili treba vratit prijemen ispite iz matematike na sve tehničke fakultete , PMF i srodne fakultet ...
   
   
  Evo nekih koji se slažu sa mojim tvrdnjama:
-
Brucoši ne znaju matematiku jer je matura prelagana
-
Stop upisu studenata sa znanjem hrvatskog i matematike iz osnovne škole
-
Dramatičan apel profesora s PMF-a: Brucoši ne znaju matematiku jer je matura prelagana
-
Na žalost, državna matura uistinu jest toliko prelagana da nije u stanju načiniti lijepo rangiranje kao što smo to nekoć imali s klasičnim prijamnim ispitima. Događa se da se svi rangiraju negdje pri vrhu, a takav sustav ne govori puno o ''pravom'' znanju... >>> više ...
-

Profesori na stručnim fakultetima tvrde kako je drastično opala kvaliteta nastave i da je znanje brucoša neusporedivo lošije nego prijašnjih godina?
Zašto?
Zato što se na stručne fakultete mahom upisuju gimnazijalci (bez ikakvog predznanja) nasuprot drastično malog broja učenika iz srednje škole, istog smjera. I ti učenici bez predznanja mahom padaju godine i oduzimaju mjesto idućoj generaciji, što je prijašnjih godina bilo užasno rijetko. Dakle, bez prijemnih ispita na fakultete se upisuju svatko, sa znanjem ili bez znanja. Sa znanjem, naravno, gimnazijalci, koji imaju veću satnicu i veće znanje, a struka strukovnjaka ostaje bezvrijedna. I svi fakulteti ponovno uvode prijemne ispite?! Pa zar to nije očigledni pokazatelj kako ovo više nema smisla, ova farsa.

više o tome>>>